top of page

Psykoterapi

Psykoterapi er en samtale om det, du føler blokerer din livsglæde. Det er typisk frygt i en eller anden afskygning. Frygt for fiasko, frygt for at miste, frygt for hvad der kan ske, frygt for ikke at være god nok… Frygten sætter sig i kroppen, vi spænder op, har svært ved at slappe af, måske også svært ved at sove, vi bliver stressede, trætte, irritable, depressive…

En samtale i et trygt rum kan løsne op for spændingerne og hjælpe dig med at få øje på det lys, der altid er for enden af tunnelen.

Jeg har specialiseret mig i at arbejde med skyggen, dvs. de sider af personligheden, som vi har gemt af vejen. Det kan være sider af os selv, som vi skammer os over eller føler skyld over. Ifølge psykoanalytikeren C. G. Jung er skyggen ”den vi ikke ønsker at være”. Vi bruger en masse energi på at gemme de sider af os selv bag en ydre facade, men der er enormt megen kraft i skyggen. Den presser på for at komme frem, alt imens vi bruger masser af kræfter på at holde den nede. Jung sagde også: ”Det du har modstand på, vil bestå”. Dermed mente han, at det vi skjuler, nægter, dækker over jo ikke lige forsvinder ved at vi fejer det ind under gulvtæppet.

Det er kolossalt anstrengende at undertrykke de sider af os selv, og jo mere vi gør det, jo mere vokser de. Sommetider ser vi at skyggen tager overhånd og mennesker fremstår netop sådan som de ikke ønsker. Medierne er fulde af den slags historier. Og det vi ser som ”fejl” er i virkeligheden ikke fejl, men derimod vækstpotentiale. Hvis vi lader skyggen komme frem i lyset, hvis vi tør se tingene præcis som de er uden selvbedrag og uden illusioner, så er vi i gang med en meget stor transformationsproces, som langsomt men sikkert vil gøre os hele, sunde og frie, og som vil åbne døre for os, som vi ikke anede fandtes. At få tabuerne op i lyset, at lære at acceptere os selv med alle de fejl og mangler, vi jo som mennesker har - det er forvandlende, frisættende, livgivende.

bottom of page